Over de Dorpsraad van Heythuysen

De Dorpsraad Heythuysen adviseert gevraagd en ongevraagd het gemeentebestuur haar rechtsopvolgers en andere ( overheids)instanties, meer in het bijzonder met betrekking tot de leefbaarheid van Heythuysen en het welzijn van de inwoners van Heythuysen, tevens geeft zij advies aan de inwoners van Heythuysen.

Hiertoe laat zij zich informeren betreffende relevante onderwerpen, zowel door de betrokken gemeentelijke instanties als de betrokken inwoners.

Verder behoort tot de werkzaamheden het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande, in de ruimste zin des woords, verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn

Het werkgebied van de stichting omvat de plaats Heythuysen en het daarbij behorende Buitengebied. Teneinde  inwoners de gelegenheid te geven om meningen of visies in de openbaarheid te brengen organiseert de dorpsraad 1 x per jaar een contactavond.

De werkwijze die de dorpsraad Heythuysen hanteert

Zoals in de statuten en in onze missie staat omschreven geeft de dorpraad gevraagd en ongevraagd haar mening omtrent zaken die spelen op maatschappelijk gebied binnen de kern Heythuysen in de gemeente Leudal.  Omdat het veelal gaat om zeer uiteenlopende zaken zoals problemen met ambulante jongeren maar ook om gevaarlijke verkeerssituaties is het inwinnen van expertise een voorwaarde voor het juist kunnen inschatten van de strekking van problemen.

Er zou voor gekozen kunnen worden om binnen de dorpsraad werkgroepen te formeren die zich met de verschillende aspecten binnen een woonkern zouden kunnen bezighouden. Dit heeft onmiskenbaar voordelen zoals specialisatie en continuering, echter kan ook leiden tot een vorm van “kokerzien” en kan problemen opleveren met in sommige gevallen vooringenomenheid ten opzichte van de problematiek.

De Dorpsraad Heythuysen heeft echter gekozen voor een systeem waarbij, als een probleem gesignaleerd wordt dan wel onder de aandacht van de dorpsraad wordt gebracht een aantal personen hiermee worden belast, waarbij in acht wordt genomen dat personen gekozen worden die daar vanuit  tijds- en energie-belastingsoogpunt bezien, ruimte voor hebben. Is het project afgewerkt dan zijn die personen weer beschikbaar. Zo ontstaat een systeem waarbij in de tijd gezien alle leden zo goed mogelijk op de hoogte zijn van de varia aan problemen die er zijn binnen de kern Heythuysen. Bovendien worden op de vergaderingen alle problemen besproken en zodoende zijn de leden voldoende op de hoogte om desgevraagd hierover informatie te verstrekken.

Het spreekt vanzelf dat de dorpsraad wel dient te beschikken over een redelijk aantal leden, vandaar dat ze regelmatig een beroep doet op de inwoners van Heythuysen om deel uit te maken van de dorpsraad. Wilt u lid worden van de Dorpsraad Heythuysen neem contact op en meld u aan!

Historie van de dorpsraad

De Dorpsraad Heythuysen werd opgericht op 17 maart 2007. Statutair functioneert de dorpsraad als stichting sinds 23 november 2007. In veel kernen binnen de huidige Gemeente Leudal waren in de loop der tijden reeds dorpsraden opgericht, dit veelal ten gevolge van de fusies tussen gemeenten. De oorzaak dat in Heythuysen niet eerder een dorpsraad tot stand is gekomen moet gezocht worden in de overtuiging van de inwoners dat “het toch wel goed geregeld zou worden”, Heythuysen was met voorsprong de grootste partner.

Ook de noodzaak van een Dorpsontwikkelingsplan (DOP) werd niet meteen onderschreven:” In Heythuysen was toch al alles?” Met het opgaan in de gemeente Leudal is echter voorgaande niet meer zonder meer van toepassing. Immers de grootste kern heeft niet automatisch het meest in de melk te brokkelen. Vandaar dat onder leiding en initiatief van Thomas Tan gekomen werd tot een Dorpsraad Heythuysen. Leden van het eerste uur waren: Thomas Tan, voorzitter; René Muijsenberg, secretaris; Harry Voermans, penningmeester.

Speerpunten van de Dorpsraad

In de komende periode wil de Dorpsraad van Heythuysen zich richten op de volgende 6 speerpunten.

1. Bevordering van het verenigingsleven

Wij willen dit doen door:

  • Passende en betaalbare accommodatie(s) voor alle verenigingen
  • Samenwerking tussen verenigingen op velerlei gebieden, waaronder o.a. accommodaties, activiteiten, e.a.

2. Voorzieningen voor alle inwonersgroepen die daar behoefte aan hebben

Specifiek met aandacht voor de volgende inwonersgroepen;

  • Ouderen en zij die dreigen te vereenzamen
  • Jongeren
  • Anderen
  • Adequate Bibliotheekvoorziening

3. Een veilige openbare ruimte

Hierbij met name;

  • In de kern van het dorp. In de winkelstraten en in het buitengebied
  • Een betere handhaving, met alertheid voor verkeersovertredingen in de kern en het buitengebied
  • Een veilige voetgangersdoorgang langs de winkels in Dorpstraat.
  • Situering borden reguleren

4. Aandacht voor de groene omgeving

Mogelijkheden bekijken om onderhoud van bepaalde gedeelten van het openbare groen in onderhoud te geven van inwoners.

5. Woningbouw

6. Het bevorderen van de betrokkenheid van de inwoners van Heythuysen

Laat ons weten wat jij hiervan vindt

Heb jij zelf een passie of een goed idee voor één van deze speerpunten? Neem dan contact op met de dorpsraad, en ga met ons gesprek! Wij horen graag wat de inwoners van Heythuysen vinden over deze punten.

Deze pagina delen?